15 Haziran 2013 Cumartesi

MAKYAJ HATALARI

Merhaba;

Çoğu kişinin yaptığı makyaj hatalarından bahsetmek istiyorum. Öncelikle kadınlar hatlarını daha düzgün göstermek, daha güzel görünmek için makyaj yapar. Ancak hatalı yapılan makyajla olduğunuzdan daha kötü bir görünüme neden olursunuz.

Önce cilt uygulamaları;

1- Yüze herhangi bir kozmetik ürünü uygulamadan önce cildi nemlendirmemek(özellikle kuru cilt tipleriinde bu çok önemli). Baz kullanmak zorunda değilsiniz yüzünüze uyguladığınız nemlendiriciyi uygulayıp birkaç dakika bekledikten sonra kozmetik uygulamasına geçerseniz uygulayacağınız ürünün eşit dağılımını sağlarsınız.
2- Nemlendirici, fondöten, baz uygulamasını elle yaparken yanlış yönde uygulamak. Bu ürünleri yada cildinize uyguladığınız herhangi bir kremsi dokudaki ürünleri elinizle uygularken ellerinizi her zaman aşağıdan yukarı uygulamanız yerçekimine karşı uygulama yaptığınız için cildinizin yaşlanmasını geciktirirsiniz.
3- Fondöten renk seçiminin yanlış yapılması. Fondötenler sarı ve pembe alt tonlu olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer siz sarı alt tonlu olup pembe alt tonlu bir fondöten kullanırsanız yüzünüz sürekli kızarık görünür, pembe alt tonlu olup sarı alt tonlu fondöten kullanırsanız da sarılıklı gibi bir cilt tonunuz olur. (daha sonraki yazılarımda nasıl fondöten rengine karar verebileceğiniz anlatacağım)
4- Cildinizden koyu veya açık tonda fondöten kullanıp dekolte bölgesine yapmamak. Bu hata ile sıklıkla karşılaşıyorum. Eğer cildinize daha beyaz yada daha bronz etki vermek için açık/koyu fondöten kullanıp dekoltenize(boyun-göğüs) uygulamazsanız kafanız takma gibi görünür ve makyajınız aşırı yapay durur.
5- Fondöteni çok iyi dağıtmamak yada gereğinden fazla olan fondöteni yüzde bırakmak. Özellikle burun kenarlarında,çene ve dudak bölgesinde yoğun fondöten katmanı kalıntıları sizi görenlere "bu kız güzel olmadığı için aşırı makyaj yapıyor. Makyaj güzeli." dedirtirsiniz. Bu durumu minik bir ışıkla cildinize çok yakından bakarak kontrol ederseniz bu durumun önüne geçebilirsiniz.
6- Kontür uygulamasında terracottalı ürün kullanmak. Kontür uygulamasının amacı yüzdeki hatları doğal bir şekilde ortaya çıkarmaktır. Eğer bu işlemi siz terracottalı(pırıltılı/simli) bir ürünle yaparsanız sizi doğal görünümden uzaklaştırır ve yaptığınız hat simlerin yarattığı göz yanılsamasından dolayı belli olmaz. Kontür için mat ürünler tercih edin. İlla bronzerınızın olması şart değil. Farklı bir ürünle de aynı etkiyi yaratabillirsiniz.(bronzer yerine neler kullanabilirimin yanıtlarını daha sonraki yazılarımdan okuyabilirsiniz)
7- Kontürü yanlış bölgelere uygulamak. Kontür herkesde aynı bölgeye uygulanır diye bir kural yoktur ve kişiye özeldir. Kontür geniş görünen hatları inceltmek ve net göründüğünde daha etkili bir görünüme kavuşturmak için yapılır. Kontürünüzü yüz şeklinize göre uygulamazsanız hiç bir anlamı yok.
8- Kontür uyguladıktan sonra dağıtmamak.(dağıtmamak derken, yüzünüze yaymak anlamında değil :)) Bu hata çok sık yapılan bir hata. Kontür işleminin belli belirsiz-doğal olması gerekir. Kontür işleminizi yaptıktan sonra pudra fırçanızla üzerinden hafif hareketlerle geçerek görünümünü hafifletmezseniz yukarıda resme yakın bir görüntünüz olur :))
9- Pudrayı süngerle uygulayıp altta kullanılan makyajın silinmesi ve pudra renginin fondötenle uyuşmaması. Pudranızı mutlaka bir fırça ile uygulayın ki hem eşit dağılsın tozları kalmasın, hem de altta uyguladığınız makyaja zarar vermeyin. Pudra renginiz fondöten renginizle ya birebir yada çok yakın bir tonda olmalı; olmadığı takdirde istediğiniz rengi elde etmeniz mümkün değil.

Şimdi de gözler ve çevresinde yapılan hatalar;

10- Concealer (göz altı kapatıcı) uygularken cilt yada fondöten renginden çok fazla açık renk hatta beyaz renk  kullanmak. Eğer gözaltı torbalarınız,kırışıklıklarınız veya morluklarınız varsa concealerı beyaz kullandığınızda morluklarınız, kırışıklıklarınız ve gözaltı torbalarınız daha dikkat çekici olur, ayrıca beyaz concealer kullanımı panda gibi görünmenize neden olur. Concealerda ten renginize yakın fakat maksimum 2 ton açık renk tercih etmeniz göz altınızı aydınlatmanıza ve düzgünleştirmenize yardımcı olur. Ayrıca terracottalı ürünleri asla göz altınızda kullanmayın.
11- Göz altlarında oluşan toplanma ve çizgiler. Likit(sıvı) concealer kullanıp üzerinden toz ve mat bir ürünle geçmezseniz  bu durumu yaşarsınız.
12- Göz kapağında oluşan far yada kalem çizgileri. Eğer göz kaleminiz göz kapağınızın üzerine çıkıyorsa; göz kaleminizi kullandığınız yerin üzerinden aynı renkte toz far ile tekrar üstünden geçebilirsiniz yada göz bazı kullandıktan sonra toz ve mat bir ürünü göz kapağınızın tamamına uygulayabilirsiniz. Göz kapağınıza baz kullanarak ve üzerinden toz ve mat ürünle geçerek farınızın da toplanmasını, çizgiler oluşturmasını engelleyebilirsiniz. Not: çok yağlı bir cilde sahip değilseniz yada çok terlemiyorsanız sadece baz da kullanmanız yeterli olur.
13- Farın neredeyse kaş diplerine yada yanlardan saç diplerine kadar uygulanması. Farın süreleceği son yer kaşlarınızın maksimum 4-5 milimetre altı ve göz kenarınız ile kaş ucunuzun arasına bir doğru çizdiğinizi farzetiğinizde bu doğru sınırdır. Tabi bir şov makyajı yapmıyorsanız :D
14- Far ile yapılan gölgelendirmenin yada düz renk uygulamasının göz şekline göre yapılmaması. Gözlerinizin kaşınışla ve yüzünüzle olan duruşu far uygulamasında çok önemli. Eğer bu durumu gözetmeden far uygularsanız gözlerinizin anlamsız bakışlara sahip olmasına ve olduğundan kötü görünmesine neden olursunuz.
15- Farın toz toz görünmesi. Ya göz bazı kullanmadığınız için ya farın fazlalığını almadan uyguladığınız için yada yanlış fırça kullandığınız için bu sorunla karşılaşırsınız ve Farınız uçar ve eşit dağılmamış görüntü oluşur.
16- Far renginin göz rengine, cilt tonuna ve saç rengine uygun seçilmemesi. Bunu örnekle açıklayalım; gözleriniz yeşil yada ela ise yeşil far kullandığınızda gözlerinizin rengini kapatırsınız, çok esmerseniz neon renkleri tek renk olarak uygularsanız çok patlar gibi...
17- Eyelinerın kalınlığının ve kuyruğunun göz yapısına uygun çekilmemesi. 
18- Gözaltına eyeliner çekilmesi. Göz altına, kirpik diplerinde eyeliner yada dipliner kullanırsanız gözleriniz yaşardığında veya terlediğinizde şelale gibi akar ve tüm makyajınızın gitti gibi temizlemeniz de çok zor olur.
19- Küçük gözlülerin göz içine koyu renk kalem sürmesi. Göz alt iç kısmına sürülen koyu renk göz kalemi gözü olduğundan daha küçük gösterir.
20- Alt kirpik dibine koyu renk göz kaleminin net çekilmesi ve göz pınarına kadar çizgiyi uzatmak. Alt kirpik dibine koyu renk kalem elbette kullanabilrsiniz ama kalemi net bir çizgi halinde çekip üzerinde farla yada görüntüyü hafifletecek bir fırça ile geçmediğinizde görüntü kötü olur. Göz pınarınıza kadar koyu renk kalem ile yaptığınız çizgiyi uzatırsanız göz bebekleriniz kaybolur ve bakışlarınız da yok olur.
21- Renkli göz kalemini yanlış kullanmak. Renkli göz kalemini ister göz kapağında isterse göz altına uygularken kuyruk yapılmamalıdır.
22- Kirpiklerde rimeller kalıntılarının olması. Rimelin birinci katı tamamen kuruduktan sonra yada birinci katın çok az oturmasını beklemeden hemen ikinci kata geçmek buna neden olur. Rimelinizi ilk gözünüze uyguladıktan sonra diğer göze geçip ikinci kat için ilk gözünüze geçtiğinizde tam kıvamında olacaktır. Kirpiklerdeki bu görüntünün kötü olması dışında o kalıntılar göz girip diğer makyajın da akmasına neden olabilir yada yüzünüze dökülür.
23- Rimel uygularken alt ve üst kirpiklerde abartılı görünüm oluşması. Rimel üst kirpikler göz sonundaki kirpiklerde dolgun ve uzun görünüm kazandırılarak uygulanmalıdır. Ama bazılarında görüyorum ki tüm kirpikler adeta yelpaze gibi aynı boyda. Eğer göz sonundaki kirpiklerinize dolgunluk ve uzunluk kazandırırsanız gözleriniz daha çekici bakışlara kavuşur ve uyguladığınız far, eyeliner gibi makyajınızda daha iyi görünür. Bir de alt kirpiklere yapılan uygulama var. Bu şekilde gözleriniz adeta örümcek gibi görünür.
24- Takma kirpik takmadan önce diğer kirpiklerin kıvrılmaması ve rimellenmemesi. Takma kirpik takmadan önce kendi kirpiklerinizi kıvırıp rimellemediğinizde ayrık bir görünüm olur ve takma kirpiğiniz bariz bir şekilde ortaya çıkar.
25- Takma kirpik taktıktan sonra eyelinerı yinelememek. Bu şekilde takma kirpik kullanırsanız kirpiklerin dibine sürdüğünüz yapıştırıcı kapanmaz ayrıca takma kirpiklerin yapıştırılan kısmındaki parlaklığı eyeliner ile kapatmazsanız takma olduğu belli olur.
26- Takma kirpiklerin yanlış uygulanması. Takma kirpikler standart uzunlukta üretilir. Siz bu kirpikleri yapıştırmadan önce gözünüzde ölçerek size uygun ölçüde keserek kullanmalısınız.

Kaş Boyama; (kaş şekli belirleme, kaş almanın önemli noktaları ve kaş çıkarma teknikleri hakkında da daha sonra yazacağım)

27- Kaşların sadece dövme kaş gibi görünmesi. Kaşlarınızda kullandığınız kalemi net bir şekilde uygularsanız bu görünüm oluşur. Kaşlarınızda daha çok far kullanmanızı yada kalem kullanacaksanız da kalemi minik darbelerle uygulayıp ardından kaşlarınızı taramanız bu görünümü önler.
28- Kaş altına beyaz highlight(aydınlatıcı) uygulanması. Kaş altınızı belirginleştirmek için beyaz highlight uygularsanız grimsi bir görüntü oluşur. Beyaz highlight yerine ten rengi, krem rengi gibi renkleri tercih etmelisiniz.

Allık Uygulaması;

29- Gündüz aşırı terracottalı allık kullanmak. Çok terracottalı allıkları gündüz kullandığınızda güneşin de etkisi ile yağlı görünen yanaklarınız olur.
30- Allığı heidi gibi uygulamak :))) Allık çok yoğun uygulanmamalıdır. Allığınızı hafifçe uygulayarak kullanmanız doğal bir görünüm elde etmenizi sağlar.
31- Allığın yanlış bölgeye uygulanması.Allık tüm yanağa uygulanmamalıdır. Yüz şeklinize göre uygulanacak bölgeyi belirleyebilirsiniz ancak genelde elmacık kemiğinizin üzerine gözünüze çok yaklaştırmadan ve burun ucunuzun altına gelmeyecek şekilde uygulayabilirsiniz.

Veee Dudaklar;

32- Dudakta çatlak görünüm. Dudaklarınız kuru yada çatlamış, kabuklanmışsa önce dudak peelingi yaptıktan sonra veya balm kullanarak nemlendirip görünümünü düzgünleştirerek rujunuzu uygulamalısınız.
33- Fazla parlak dudaklar. Çok fazla lipgloss sürdüğünüz dudaklarınız sanki yağlı bir yemek yiyip de dudaklarınızı silmemişsiniz gibi görünür.
34- Ruj yada dudak kalemini dudak hattının çok dışına taşırmak. Dudaklarınız küçükse ve büyütmek istiyorsanız dudağınızın 1-2 milim dışından uygulayabilirsiniz daha fazlası eğreti bir görünüme neden olur.
35- Dudak kaleminin rujdan koyu kullanılması. Dudaklar rujdan koyu renk kalem kullanarak yapılan kotürler doksanlı yıllarda kaldığı için çok demode bir görüntüye neden olur. Dudak kaleminiz ile rujunuzun rengi ya birebir yada çok yakın olmalı ve kalem kullandığınız belli olmamalıdır.
36- Çok dolgun dudaklara olanların yanlış ruj uygulaması. Eğer çok dolgun dudaklarınız varsa önce dudak kontürü yaparak dudaklarını küçük göstererek parlak yada çok canlı renklerdeki rujları kullanması gereklidir. (dudaklarla ilgili bu detayları da ilerleyen zamanlarda bloğumdan takip edebilirsiniz.)


Aslında daha  o kadar çok hata var ki...Bu hataların doğru uygulamalarını ilerleyen zamanlarda youtube kanalımda video olarak da paylaşacağım. Bu yayınımda linkini paylaşırım. Benden yazmamı istediğiniz şeyleri yorumlarınızla iletebilirsiniz.

Tırnak süsleme videosu için; http://youtu.be/4DDCa36ess8
XOXO :))

2 yorum:

  1. Bayanlar okuyalım güzelleşelim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmemek değil öğrenmemek ayıpmış değil mi? Şaka bi yana ilginize çok teşekkür ederim.

      Sil